hypotheekrente.hypotheek-actueel.nl
Financiƫle informatie, links en rekenmodules
dinsdag 07 december 2021

Beurzen bezorgd over kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen moesten dinsdag overwegend terrein prijsgeven. Beleggers vrezen dat de bedrijfsresultaten zullen tegenvallen als gevolg van de verslechterde economische vooruitzichten. Sombere voorspellingen van het IMF wogen daarnaast op het sentiment.

,,Er gebeurt niet zo heel veel op de beurzen. Het is vooral afwachten hoe het cijferseizoen zal verlopen. Alcoa geeft vanavond in de VS het startsein. De verwachtingen over de resultaten in het derde kwartaal zijn niet hooggespannen, maar de verwachtingen voor het vierde kwartaal zijn nog wel positief. Er zal dan ook vooral worden gelet op wat bedrijven zullen zeggen over de rest van het jaar", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent lager op 329,23 punten. De MidKap-index zakte 0,6 procent tot 529,50 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren 0,5 en 0,3 procent. Parijs won 0,1 procent.

Internationale economie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde dinsdag dat de aanhoudende Europese schuldencrisis en de dreigende financiƫle problemen in de Verenigde Staten de kans op een aanzienlijke vertraging van de wereldeconomie alarmerend groot maken. De internationale economie staat er volgens het IMF momenteel slechter voor dan een paar maanden geleden.

In Madrid zakte de beurs 0,8 procent. Volgens het IMF zal Spanje in 2012 en 2013 niet aan zijn doelstellingen voor het terugdringen van het begrotingstekort kunnen voldoen. Ook denkt het fonds dat de recessie in Spanje volgend jaar dieper zal zijn dan de Spaanse overheid verwacht.

Air France-KLM

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de grootste daler in de AEX met een min van 1,6 procent. Staalbedrijf ArcelorMittal was de sterkste stijger met een winst van 2,9 procent.

Bank en verzekeraar ING won 0,1 procent na de bekendmaking van de verkoop van het spaar- en hypotheekonderdeel ING Direct UK aan de Britse bank Barclays. Een overnameprijs werd niet genoemd. De transactie zal waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2013 worden afgerond. In Londen kreeg Barclays er 0,5 procent bij.

De euro was 1,2931 dollar waard, tegen 1,2970 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 89,58 dollar per vat. Brentolie klom 0,4 procent tot 112,27 dollar per vat.

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning